23948sdkhjf

Resttyger får nytt liv i form av mattor

Skjortföretaget Eton har inlett samarbete med svenska designmärket Sëbou, grundat 2019, och lanserar en kollektion handvävda mattor, framställda i Marocko av resttyger från Etons produktion.

– Sëbou är ett företag med oerhört skickliga hantverkare och stark karaktär som kombinerar kreativitet, innovation och hantverk för att skapa riktiga konstverk. De strävar inte efter hållbarhet för att det är trendigt utan för att det speglar vilka de är. Med det här samarbetet kan vi ge tygerna nytt liv, säger Sebastian Dollinger, chief creative officer på Eton.

Istället för att förvara rullarna med överskottstyger, efter avslutad designprocess, i företagets arkiv så får nu tygerna nytt liv. Varje tygrulle består av mer än 1 000 nya kombinationer av färger och mönster.

– Med medvetenhet följer ett ansvar. Vi är skyldiga både oss själva och framtiden att sträva efter en mer miljövänlig livsstil. För ett designföretag innebär trender alltid en utmaning: de har sina peakar och ersätts så småningom av nästa trend. Vi har alltid haft som mål att göra motsatsen: unika och tidlösa mattor av återvunna och kreativt återbrukade material som får nytt under lång tid, säger Omar Marhri, creative director på Sëbou.

Resttyger är en vanlig biprodukt inom textilproduktion och Sëbou köper sedan tidigare in hela partier från länder som Marocko, Ghana och Sverige till mattproduktionen.

Samarbetet med Eton har mynnat ut i mattor i två storlekar som ska säljas under en begränsad tid i Sëbous pop up-butik som öppnar på NK i Stockholm den 5 maj. Mattorna kan även måttbeställas via designföretagets sajt.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093