23948sdkhjf

Städning resulterade i 1023 säckar skräp

Allt från mängder av fimpar och plastskräp till bilbatterier och ett halvt oljefat…..

Allt detta och mer därtill plockades bort från naturen i början av maj när fyrtiotvå ICA-sponsrade föreningar städade på sin respektive ort, från Bollsta i norr till Lund i söder. Tillsammans fyllde man 1023 gula säckar med skräp, som nu alltså inte längre utgör en fara för djur och natur.

Genom Städa Sveriges, ICA Stiftelsen och ICAs miljösamarbete Klara, färdiga, städa! ges ICA-sponsrade idrottsföreningar och -lag uppdrag att städa sin närmiljö. Den 1 till 4 maj var det dags för årets första städomgång och föreningar, tillsammans med sin ICA-handlare, på 42 orter i 40 kommuner aktiverades i kampen mot skräpet.

Och nog fanns det skräp att plocka. Exempelvis blev det 44 gula säckar med skräp utmed Ronnebyån i Ronneby, 35 utmed kusten i Bjärred och 40 vid Smitingens Havsbad i Härnösand.

Varje förening och lag städade ett offentligt vattennära område eller ett område i sina kvarter, i drygt tre timmar vardera. I snitt fyllde varje förening 24 stora säckar skräp.
- Resultatet säger något om hur många platser som finns där det gömmer sig skräp, som den vanliga kommunala renhållningens resurser tyvärr inte räcker till. Föreningarna och deras samarbetshandlare har verkligen gjort en samhällsinsats, och många har tackats av såväl förbipasserande som av sin kommun. Nedskräpningen engagerar och våra deltagare har också städat med stort engagemang, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.


För sin insats får deltagarna ett uppskattat bidrag till lagkassan.
- Dessa föreningar och lag får dela på 304 000 kronor. Pengar som går till allt från framtida inspirerande läger, till låneutrustning till startavgifter. Det bidrar till fortsatt idrottsaktivitet hos ungdomar och det känns oerhört bra, avslutar Josefin Warg.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093