23948sdkhjf

Fosforåtervinning ett steg närmare

Ragn-Sells och kemiföretaget Kemira inleder nu ett samarbete för att återvinna näringsämnet fosfor ur avloppsslam i Helsingborg.

Den planerade anläggningen på Kemiras område i Helsingborg bygger på den patenterade tekniken Ash2Phos som utvecklats av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining. Kemira kommer bland annat att leverera viktiga råvaror till processen. Fullt utbyggd väntas anläggningen skapa åtminstone 30 nya arbetstillfällen i Sverige.

Ash2Phos-tekniken använder sig av förbränt avloppsslam, ur vilket mer än 90 procent av fosforn i askan tas tillvara. Samtidigt återvinns också järn och aluminium från de vattenreningskemikalier som använts för att binda fosforn i slammet i reningsverken. Kemira kommer sedan att kunna använda både järnet och aluminiumet på nytt, vilket innebär ytterligare ett steg mot en cirkulär hantering av avloppsvatten.

– Vi är glada att Ragn-Sells valt att etablera den första nordiska Ash2Phos-anläggningen hos oss i Helsingborg. Inom Kemira har vi en lång historia av att arbeta med tekniker för att avlägsna fosfor från avloppsvatten och på så sätt minska övergödningen. Återvinning av värdefulla material från avloppsslam är ett stort steg framåt för mer cirkularitet i vattenindustrin, säger Per Andersson, chef för Product Lines Coagulants EMEA, vid Kemira.

Återvinningsprojektet i Helsingborg tilldelades nyligen 51 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet, ett statligt stöd till innovationer som minskar klimatpåverkan.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111