23948sdkhjf

Pant på mejeridrycker

Från den 1 september öppnar Returpack pantsystemet för frivillig anslutning av mejeridrycker i metallburk.

Det innebär att producenter och importörer av dessa produkter kan välja att ansluta sig till pantsystemet och att dessa burkar kommer kunna pantas och återvinnas till nya burkar.

Mejeridrycker, alltså drycker som innehåller mer än 50 procent mejeriinnehåll, är idag undantagna från förordningsstyrd anslutning till pantsystemet, men nu öppnar Returpack upp för att frivilligt ansluta de mejeridrycker som säljs på burk.

– Varje pantad burk sparar 78 gram koldioxid-ekvivalenter jämfört med om den går till förbränning. I vårt svenska pantsystem snurrar årligen omkring 1,5 miljarder burkar. Att vi nu öppnar pantsystemet för mejeridrycker på metallburk gör det möjligt att återvinna ännu fler burkar och därmed spara ännu mer koldioxid, säger Bengt Lagerman, vd för Returpack/Pantamera i ett pressmeddelande.

Siktet är inställt på att de första mejeriprodukterna med svenskt pantmärke kan pantas i september 2021.

Sedan 2015 är det möjligt att frivilligt ansluta saftprodukter till pantsystemet och sedan 2018 gäller detsamma för juiceprodukter med mer än 50 procents frukt-, bär- eller grönsaksinnehåll. Alla större aktörer inom saftsegmentet, liksom ett stort antal juiceproducenter har valt att ansluta sina produkter och pantningen av dessa produkter ökar för varje månad.

– Öppnandet av pantsystemet för frivillig anslutning av saft- och juiceprodukter fick ett väldigt positivt mottagande och pantningsgraden för dessa produkter ökar stadigt, säger Bengt Lagerman.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Bättre sortering nära bostaden
Byggkedjan först med återvunnen träregel
Digital vägledning minskar risk att farliga ämnen återvinns
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Ny vd till Svenska Retursystem
Nya planer för gamla däck
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.172