23948sdkhjf

Fler kommuner väljer återvunnet material

Arton nya kommuner tar i år klivet in på listan över kommuner som prioriterar varor tillverkade av återvunnet material i sina upphandlingar.

Listan sammanställs av Ragn-Sells i sin årliga kommunkartläggning. Samtidigt är potentialen ännu större eftersom nio av tio kommunpolitiker vill att återvunnet material ska prioriteras i deras kommun.

– När allt fler kommuner efterfrågar återvunnet material kan nya kretslopp uppstå. Att välja återvunnet i första hand vid all upphandling är det snabbaste sättet att göra samhället cirkulärt, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, i ett pressmeddelande.

Det är fjärde året i rad som miljöföretaget Ragn-Sells kartlägger kommunernas upphandlingspolicyer genom en enkät. Jämfört med fjolårets kartläggning har 18 kommuner tillkommit bland de som svarar att deras riktlinjer för upphandling säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras. Bland dem finns en rad stora kommuner som Göteborg, Luleå, Borås, Sollentuna och Nacka.

Samtidigt uppger så många som 62 kommuner att deras riktlinjer för upphandling nämner cirkulär ekonomi, alltså ett system som innebär att material cirkulerar i kretslopp och används om och om igen. Det innebär alltså långt ifrån alltid att återvunna material går före, enligt kartläggningen.

– Varje år upphandlar kommunerna varor och tjänster för 350 miljarder kronor. Om fler väljer återvunnet material i första hand kan de ge omställningen till ett hållbart samhälle en rejäl knuff, och då måste ambitionen vara glasklart uttryckt i de riktlinjer som styr upphandlingen varje dag, säger Pär Larshans.

Offentlig upphandling pekas ut som ett av de viktigaste verktygen i Sveriges nya handlingsplan för cirkulär ekonomi. Enligt regeringen står offentligt upphandlade varor och tjänster för en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Därför har bland annat Upphandlingsmyndigheten, som stöttar kommuner och andra myndigheter med expertis kring upphandling, fått flera nya uppdrag för att underlätta upphandling enligt cirkulära principer.

– Det är utmärkt att regeringen vill att våra skattepengar ska användas för att förändra samhället i rätt riktning. Genom att välja återvunnet material i första hand vid all offentlig upphandling kan Sveriges kommuner bli riktiga klimathjältar, säger Pär Larshans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094