23948sdkhjf

Första Legobitarna av återvunnen plast

Lego har släppt sin första prototyp av en legobit tillverkad av återvunnen plast.

Prototypklossen är tillverkad av PET från kasserade plastflaskor, inslamlade i USA. Klossar tillverkade av detta material är de första som tillverkats av ett återvunnet material som levt upp till företagets strikta kvalitets- och säkerhetskrav.  

Ett team på mer än 150 experter arbetar med att finna hållbara lösningar för tillverkning av Lego-produkter. Under de senaste tre åren har företagets experter testat mer än 250 variationer av PET-material och hundratals andra plastkompositioner. Resultatet är en prototyp som uppfyller flera av kraven sett till kvalitet och säkerhet. 

- Vi är väldigt glada över detta genombrott. Den största utmaningen på vår hållbarhetsresa är att ompröva och utveckla nya material som är lika hållbara, starka och av samma höga kvalitet som våra befintliga klossar - och som passar med de Lego-element som gjorts under de senaste 60 åren. Med den här prototypen kan vi nu visa de framsteg vi gjort, säger Tim Brooks, vice vd för hållbarhetsavdelningen vid Lego Group. 

Det kommer dock att ta ett tag innan bitar av återvunna material finns i Legoboxarna. Teamet bakom prototypen kommer att fortsätta testa och utveckla PET-kompositionen och sedan bedöma om materialet är lämpligt för att flyttas till pilotproduktionsfasen.

Nästa testfas förväntas ta minst ett år. 

Den patentsökta materialkompositionen ökar PET-materialets hållbarhet så att det är tillräckligt starkt för att användas för legoklossar. Den innovativa processen använder en skräddarsydd blandningsteknik för att kombinera återvunnen PET med tillsatser som förstärker materialet. 

Prototypen är det senaste steget i Lego Groups ambition att göra Lego-produkter mer hållbara. År 2020 meddelade företaget att man kommer att börja ta bort engångsplast från sina lådor. År 2018 började företaget producera olika element av biopolyeten (bio-PE), från sockerrör. Flera Lego-kit innehåller idag element (träd, grenar och tillbehör till småfigurer) tillverkade av bio-PE. Biopolyeten är för närvarande dock inte lämpligt för tillverkning av de hårda, starka och ikoniska legobitarna.   

- Vi är fast beslutna att göra vår del för att skapa en hållbar framtid för kommande generationer. Vi har fortfarande en lång väg att gå, men vi är nöjda med de framsteg vi redan gjort, säger Tim Brooks.

Källa: plastforum.dk

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.282