23948sdkhjf

Nytt framsteg för återvinning av metaller

Ett nära samarbete mellan Norditek och Ragn-Sells ligger bakom en ny teknik för att öka återvinningsgraden av bland annat ädelmetaller ur aska.

– Möjligheten att separera mer ädelmetaller från slaggaska medför potentiellt stora miljövinster, säger Daniel Carlberg, vd på Norditek Group, i ett pressmeddelande.

Under flera års tid har Norditek och Ragn-Sells arbetat i ett nära och långsiktigt samarbete kring att utveckla hanteringen av slaggaska. Denna är en restprodukt från de idag närmare 300 anläggningar i Sverige som levererar el- och fjärrvärme. Askan från förbränningen av avfall och biobränsle innehåller ofta stora mängder metaller.

Genom att tillföra extremt höga magnetiska krafter kan man nu hantera små och svagt magnetiska partiklar som ädelmetaller.

— Nu kan vi sortera ur metaller som aluminium, zink, bly och även ädelmetaller som guld och silver även ur de finaste fraktionerna, vilket gör att återvinningsgraden ökar, säger Bernt Jansson, sektionschef på Ragn-Sells.

Målet med det långsiktiga arbetet har varit att hela tiden öka återvinningsgraden av metaller.

- För att få ut så mycket som möjligt av vår teknik behövs långa och täta dialoger och Ragn-Sells har verkligen bjudit in till det, säger Daniel Carlberg.

Från de runt fyrtio anläggningar i Sverige som eldar blandat avfall uppskattas det årligen bli 1,2 till 1,4 miljoner ton bottenaska och denna aska innehåller 10 till 15% magnetiska metaller och 1,5 till 2% icke-magnetiska metaller.

-Detta utgör en viktig potential för återvinning, avslutar Daniel Carlberg.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094