23948sdkhjf

Så gick Coca-Colas rPET-satsning

Det har nu gått mer än ett år sedan Coca-Cola i Sverige gick över till 100 procent återvunnen plast i sina PET-flaskor – i hela den lokalproducerade portföljen. Något de var först i världen med att göra.

Med hjälp av de nya PET-flaskorna har Coca-Cola i Sverige kunnat minska koldioxidutsläppen med cirka 3 500 ton per år. Nu är Coca-Cola i Sverige även redo att använda sig av returplast (rPET) för samtliga produkter som exempelvis Powerade som tillverkas utomlands. Samtidigt är liknande satsningar på gång i andra länder som Belgien, Nederländerna och Storbritannien.

Än så länge har övergången gått smidigt.

– Vi tycker att det här är rätt väg att gå, det har ett högre pris men vi tror att våra konsumenter och kunder är beredda att betala det och det är även vi. Vi ställt höga krav på våra leverantörer och det har inte varit några problem, säger Lisa Wahlström, hållbarhetsdirektör på Coca-Cola Europacific Partners till Food Supply.

Hur har kunderna och konsumenterna reagerat?

– Vi har fått ett extremt positivt gensvar från våra kunder och vi kunde inte göra det utan den responsen. Det har varit bra respons ända från inköp till butik. Vi gjorde en kampanj i början av förra året för att nå ut till konsumenterna och effekterna av den kommunikationen kanske inte vara så stark som vi önskat men det har överlag varit positivt.

Finns det en gräns för mycket återvunnen plast man kan använda sig av?

– Även i cirkulära flöden kommer det att försvinna material i återvinningsprocessen och till slut måste man fylla på systemet. Det kan man göra med exempelvis så kallat depolymeriserat material eller icke fossil råvara. Där har vi ett pilotprojekt som kommit ganska långt och inom ett par år hoppas vi kunna tillföra det till våra förpackningar. Vi har även projekt med plantbaserad plast som även den kan komma att tillföras till systemet, säger Lisa Wahlström.

Förutom den återvunna plasten har Coca-Cola även genomfört och inlett en rad plastbesparande projekt där mängden plast minskat i både flaskor och multipack.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11