23948sdkhjf

Budgetförslag: Sänkt moms på reparationer, slopad skatt på uthyrning

I budgetpropositionen föreslår regeringen att momsen på vissa reparationstjänster sänks från 12 till 6 procent och regeringen vill också införa möjligheten att hyra ut personliga tillgångar skattefritt upp till 20 000 kronor.

− Det är idag ofta enklare att köpa nytt än att laga, men miljön har inte råd med slit-och-släng, säger miljö- och klimatminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

- Ska vi vårda vår planet behöver vi bli bättre på att ta hand om det vi redan har och därför föreslår regeringen skattefri uthyrning för privatpersoner upp till 20 000 kronor per år samt sänkt skatt för vissa reparationer.

 

Att reparera och underhålla redan tillverkade varor tar oftast mindre råvaror och energi i anspråk och ger lägre klimatutsläpp än att producera nya varor. Därför sänkte regeringen år 2017 mervärdesskatten på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne från 25 procent till 12 procent. Nu föreslår regeringen ytterligare en sänkning från 12 till 6 procent. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2022. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen med ett mer utarbetat förslag.

 

För att stötta omställningen till en cirkulär ekonomi vill regeringen även införa en möjlighet för fysiska personer att hyra ut personliga tillgångar skattefritt upp till 20 000 kronor. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Även här avser regeringen att återkomma till riksdagen med ett detaljerat förslag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Re-adventure till Ikeas cirkulärprojekt
Sopbilen för hushållsnära insamling
Prisas för process att återvinna textilier
Östra Göinge bäst på avfallshantering
Metso lanserar återvinningsprocess för svart batterimassa
A-Plast står bakom ny plaståtervinning i Fröseke

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094