23948sdkhjf

Slagg ersätter cement

Peab Byggsystem som är en del av Peabkoncernen har tagit fram Eco prefab –prefabricerade byggelement av klimatsmart betong. Genom att använda en högre andel slagg som bindemedel i betongen jämfört med tidigare ska koldioxidutsläppen minskas.

– Att minska cementanvändningen i våra betongprodukter är avgörande för att vi ska nå vårt mål att vara klimatneutrala 2045, sade Carl Rülcker, vd för Peab Byggsystem i slutet av förra året.

Vid framställning av betongen till Eco prefab används masugnsslagg i större utsträckning som bindemedel. Slaggen är en restprodukt från ståltillverkningen. Armeringen tillverkas av återvunnet stål och i produktionen använder Byggelement grön el. 

Den slaggprodukt som används är Merit, som produceras vid Peab-ägda Swecems anläggning i Oxelösund. Merit i sin tur tillverkas av slagg från SSABs ståltillverkning.

Produkterna kommer att lanseras i full skala i början av 2021 sades det vid påannonseringen och nu – nu börjar det hända saker.

En ny silo för slagg är på plats vid fabriken i Ucklum utanför Stenungsund. Silon ska göra att Eco prefab kan gjutas i fabrikens samtliga tre produktionshallar. Byggelement anställer 15 medarbetare till anläggningen för att möjliggöra en utökad produktion av Eco prefab.

– Det finns en ökad efterfrågan på våra produkter, därför behövde vi anställa fler, säger Krister Olausson, platschef för Byggelements produktion i Ucklum.

I och med expansionen uppgår antalet anställda nu till 130 vid de tre produktionshallarna vilket gör fabriken till den största arbetsgivaren i Ucklum.

– Det är glädjande att vi är inne i en så expansiv fas att vi behöver nyanställa. Det visar på potentialen i klimatsmarta satsningar, fortsätter Krister Olausson.

Produktionen av Eco prefab i samtliga hallar startade från och med augusti i år. 

– Med Eco prefab sänker vi koldioxidutsläppen med upp till 35 procent. Dessutom minskar andelen cement i betongen, vilket kan bidra till att stärka hållbarheten, säger Krister Olausson.

Nu är inte Ucklum den enda fabrik som tillverkar Eco prefab.

– Nej, det gör även Byggelements fabriker i Katrineholm och till viss del Hallstahammar. Men vi producerar olika produkter och element på de olika orterna, berättar Peab för oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083