23948sdkhjf

Samarbete om återbruk av trä

Tre aktörer gör gemensam sak för att öka återbruk av trä i samband med byggen.

Tillsammans utgör bolagen Beijer Byggmaterial, Peab och Wihlborgs en viktig pusselbit i arbetet mot klimatneutralt byggande genom att återanvända trä i pilotprojektet Kvartetten i Hyllie, Malmö.

Initiativet med återbruk görs i Wihlborgs projekt Kvartetten som ska bli ett kontorshus på 23 000 kvadratmeter bruttoarea. Hållbarhet ska vara är den röda tråden och genomsyra hela byggnationen. För att minska belastningen på klimatet väljs materialet med noggrannhet och stora delar av det kommer från återbruk. Målet med projektet är att nå certifieringar enligt Miljöbyggnad guld, Well och NollCO2.

Pilotprojektet är sprunget ur LFM30, ett initiativ där branschen – byggherrar, entreprenörer och materialleverantörer – arbetar tillsammans mot en klimatneutral bygg- och anläggningssektor 2030. Initiativet fick nyligen Real Estate Öresund Awards pris ”Årets nytänkare”.

I Beijers sortiment är trä den största produktgruppen och samtidigt är det mycket trä som slängs både på bolaget och hos kund. Beijer ville därför hitta ett sätt att använda skogens resurser maximalt och testar därför nu konceptet Gentræ som varit en framgångssaga i Beijers systerbolag i Danmark.

Konceptet Gentræ innebär att istället för att kasta bort trä som blivit över, är utrivet eller av annan anledning inte längre kan användas på projektet, lägger kunden det i ett U-järn som Beijer sedan samlar in. Beijer städar, rensar och sorterar upp träet och gör det säljbart igen. På detta sätt minskar kunden sitt avfall vid byggnation vilket i sin tur också betyder minskade kostnader för avfallshanteringen.

Vi på Beijer tycker detta pilotprojekt kring återbruk av trä är riktigt spännande och vi är glada över den positiva responsen från både Peab och Wihlborgs. Vi jobbar utifrån att ”bygga dom som bygger” och här omvandlar vi verkligen detta i praktiken när vi, tillsammans med en av våra viktigaste samarbetspartner, Peab, tar ett gemensamt ansvar i att driva utvecklingen av ett mer cirkulärt och hållbart byggande, säger Mikael Gustavsson, Regionsäljchef på Beijer Byggmaterial AB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.156