23948sdkhjf

Muggen sorterar sig själv...

Greiner Packaging har utvecklat en helt ny typ av engångsmugg som gör det möjligt att återvinna en kombination av plast och papper, även om muggen råkar landa i fel återvinningsbehållare.

Muggen är en så kallad kombinationsmugg bestående av ett tunt innerhölje av transparent klar plast omgiven av en stadig kartonghylsa för stabilitet och värmeisolering. Hylsan kan tryckas på såväl fram- som baksida med effekten att tryckt budskap blir synligt inuti muggen. Men det riktigt fiffiga kommer vi till nu.

 Att göra en mugg som består av två material vilka kan separeras före sortering för återvinning finns det många exempel på. Så går att göra även med denna mugg från Greiner Packaging som har döpts till K3 r100. På kartonghylsan finns en rivremsa tydligt uppmärkt som visar var man ska riva för att enkelt skilja hylsan från den invändiga plasten.

Men som med många andra sådana här lösningar förutsätter det en aktiv åtgärd av konsumenten, annars blir i sämsta fall inget av materialet återvunnet. Men Greiner Packaging har uppfunnit den självsorterande engångsmuggen. Det innebär att om man slänger K3 r100 i en återvinningsbehållare utan att separera kartong från plast kommer den oseparerade förpackningen ändå att återvinnas i sina två beståndsdelar, plast och kartong.

Materialen delar sig nämligen automatiskt i avfallsuppsamlingsprocessen, innan förpackningen når den infraröda, NIR, detekteringen i sorteringsenheten. Hur detta går till framgår av förklarliga skäl inte i Greiner Packagings pressmeddelande. Men innovationen är så övertygande att Cyclos-HTP har gett K3 r100, med ett standard aluminiumlock, en återvinningsgrad på över 90 procent.

RecyClass har också gett K3 r100 bästa betyg (klass A). Den utvärderades och certifierades i enlighet med RecyClass standarder för återvinningsbarhet och Design for Recycling riktlinjer och fick ett klass A -betyg, vilket anger den högsta nivån av återvinningsbarhet för en förpackningsartikel.

”Vi har nått ett stort genombrott vid utvecklingen av K3 r100. Med det sagt är det naturligtvis bäst om konsumenten fortfarande separerar kartongen från plastmuggen innan de sorterar materialen för återvinning. Av denna anledning har K3 r100 fortfarande den innovativa tearoff -lösningen, som gör det lättare och mer intuitivt att skilja plast och kartong, säger Jens Krause, Sales director och K3 Product category manager på Greiner Packaging.

– Med denna innovation kan miljömedvetna konsumenter vara på den säkra sidan när det kommer till återvinning. Med god anledning hyllades riv- av-lösningen av juryn för Swiss Packaging Awards för att vara ”lätt att se och använd ”och ”självförklarande ”. Dessutom är kartongomslagets baksida det perfekta stället att addera mer information och kommunicera med konsumenterna.

K3 r100 kommer ut på marknaden i höst. Greiner Packaging visade upp den innovativa lösningen på FachPack i slutet av september.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Erbjuder återvinning av stenullsisolering
Dynamisk etikett för minskat matsvinn
Brist på sorterat textilavfall bromsar uppskalning av återvunnet material
Till politikerna: Detta skulle underlätta den cirkulära utvecklingen
Bioplast kan skiljas ut med NIR-teknik
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas utan djuphavsbrytning
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.157