23948sdkhjf

Levererar materialsorteringslinje för återvinning av ljuskällor

I Hovmantorp, Lessebo kommun har Veolia Recycling Solutions Sweden AB sedan länge en återvinningsanläggning för Sveriges och Norges alla förbrukade ljuskällor i form av lampor och lysrör.

Ingenjörsfirman J. Mared, Huskvarna och Veolia Recycling har nu kommit överens om en leverans av en komplett ny materialsorteringslinje för de krossade ljuskällorna. Det rör sig om en linje som ska ersätta befintlig utrustning i syfte att få rena fraktioner av ljuskällornas beståndsdelar; glas, metall och plast. Arbetet med den nya anläggningen, i huvudsak bestående av metallseparatorer, en plastseparator och en valskvarn för malning av glas, har redan startat.

 

Anläggningen planeras stå färdig i slutet av år 2022 och totalt kommer Veolia Recycling att investera närmare 60 MSEK i Hovmantorp.

- Vi är mycket glada över att äntligen kommit i mål med utvecklingen och upphandlingen av denna unika anläggningslinje. För materialsortering av ljuskällors komponenter finns ingen standardlösning och utvecklingstiden har fått ta tid, säger Veolia Recyclings vd Anders Fagerström i ett pressmeddelande. Christoffer Halldin som varit en del av teamet med att ta fram lösningen från Mared AB kommenterar projektet så här:

- Projektet är väldigt kul men framför allt en utmaning. Vi har spenderat mycket tid på att skräddarsy en lösning för att kunna uppnå EU:s återvinningsmål som ställer krav på mängden glas som skall sorteras ut från ljuskällor. Tillsammans med Veolia har vi besökt leverantörer runt om i Europa och gjort utförliga tester som varit grunden i projektets utveckling.

 

En viktig pusselbit i förverkligandet av projektet står det svenska insamlingsföretaget El-kretsen för. El-kretsen är Veolias kund och svarar för insamling och återvinning av elektriskt avfall i Sverige i vilket ljuskällor ingår. Med den nya materialsorteringslinjen anser alla inblandade parter det är möjligt att nå EU:s återvinningsmål för ljuskällor.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094