23948sdkhjf

International E-waste Day – Lämna in din elektronik

I samband med Internation E-waste Day anordnar Elgiganten en insamlingskampanj av mobiler och annan elektronik.

–  Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att återvinna sin uttjänta hemelektronik och göra hållbara val. Vi hoppas att så många som möjligt passar på att återvinna sin uttjänta hemelektronik, antingen idag eller under helgen, säger Andreas Helgesson, varuhuschef för Elgiganten i Trollhättan i samband med eventet den 14 oktober. 

Elgiganten uppmärksammade dagen genom att ordna en insamlingskampanj. Under dagen bjöds det även på kaffe och information kring hur man bäst återvinner hemelektronik.

–  Elgiganten tar emot uttjänt hemelektronik i alla butiker och varuhus helt kostnadsfritt. Eftersom  mobiltelefoner innehåller känsliga data upplever många det jobbigare att lämna ifrån sig sin gamla mobiltelefon än andra hemelektroniksprodukter började vi på Elgiganten erbjuda säker insamling speciellt anpassad för känslig data, säger Andreas. 

Genom att återvinna sin mobil är man med och bidrar till en bättre framtid. Rent konkret innebär det att jorden besparas koldioxidkrävande utvinning av en mängd mineraler som kobolt, kisel, kadmium och aluminium. 

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutets rapport 2019 framkom det att återvinning av ett kilo mobiltelefoner besparar klimatet på motsvarande 3320 kilometer bilkörning. Trots den positiva statistiken, är det många människor som inte återvinner sina mobiler.

En anledning till att människor inte vill lämna ifrån sig sin mobil är att man vill skydda sin privata data. För att främja återvinning så har Elgiganten tillsammans med återvinningsföretaget Recipo utvecklat den säkra insamlingscontainern Secure Collect.
När en Secure Collect-container är full tar auktoriserade personal hand om materialet.  All lagrad information raderas med samma metod som Säpo använder. Det säkerställer att data inte hamnar i fel händer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093