23948sdkhjf

Bristande kunskap kring läkemedelsåtervinning

Det behövs stort behov av utbildning i hur man ska återvinna sina läkemedel. Det visar en ny studie.

Undersökningen gjordes på 1011 svenskar. Det framkom att fyra av tio inte lämnar tillbaka sina läkemedel till apoteket. Av de respondenter som inte lämnar tillbaka läkemedel uppger 17 procent att de slänger förpackning och innehåll i hushållssoporna.

Okunskap är den främsta anledningen till att receptfria läkemedel inte återvinns. 16 procent uppger att de inte visste att man brukar återvinna det. Bland unga är andelen hela 24 procent.

- Informationen behöver bli bättre framförallt till yngre som kanske i större utsträckning handlar receptfria läkemedel online eller i dagligvaruhandeln. Vi ser ju i undersökningen att 24 procent av 18-24 åringarna inte känner till att de kan och bör lämna sina läkemedel på apoteket, och i åldersgruppen 64-85 år är motsvarande siffra bara 2 procent, förklarar Annika Bengtsson, försäljningschef GSK, för Recyclingnet.

Varför tror du att det finns så lite information kring just läkemedelsåtervinning?

- Apoteken är generellt sett bra på att informera sina kunder och har även kampanjer för att uppmuntra fler att returnera sina läkemedel. Men utvecklingen har gått så snabbt att det finns en risk att den här frågan inte har uppmärksammats på samma sätt av nyare aktörer som till exempel nätapoteken och dagligvaruhandeln, säger Annika till oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094