23948sdkhjf

Aluminiumsamarbete sänker kostnader och klimatavtryck

Fler och fler företag vill minska sina produkters koldioxidavtryck.

Ett nytt samarbete mellan Stena Aluminium och Comptech ger tillgång till aluminiumlegeringar med mångfaldigt lägre koldioxidutsläpp och lägre kostnader.

Det är Comptechs egenutvecklade teknologi rheogjutning i kombination med Stena Aluminiums 100 procent återvunna aluminium som möjliggör vinster i både utsläpp och kostnader samtidigt som kundernas krav på olika legeringar kan mötas.

- Behovet av legeringar med lägre klimatavtryck ökar då fler och fler företag söker vägar att minska sina produkters koldioxidutsläpp samtidigt som företagen har behov av legeringar med höga mekaniska egenskaper, säger Erik Petré, sälj- och marknadschef på Stena Aluminium i ett pressmeddelande.

Comptech levererar utrustning för så kallad semisolid gjutning baserat på den egenutvecklade processen rheocasting, till gjuterier. Med processen uppnås höga mekaniska egenskaper och hög värmeledning. Komponenter tillverkade med processen uppges ge en rad kostnads- och miljöfördelar.

- Koldioxidutsläppen kan dessutom sänkas ytterligare från redan låga nivåer genom att optimera legeringen. Det är möjligt genom att till exempel arbeta med justering av kiselhalten i en legering, säger Erik Petré.

- Teknologin möjliggör dessutom gjutning med mindre presskapacitet för samma produktstorlek och därmed också lägre kostnader, säger Staffan Zetterström, sälj- och marknadschef vid Comptech.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11