23948sdkhjf

Återvinningsgenombrott för Northvolt

Batteritillverkaren Northvolt meddelar att man nu lyckats framställa sin första battericell innehållande 100 % återvunnen nickel, mangan och kobolt. Nu siktar man på att skala upp sin återvinning i Sverige.

Det är i ett pressmeddelande publicerat idag som bolaget informerar om att återvinningsprogrammet Revolt fått fram den första litium-joncellen med en NMC-katod (nickel-mangan-kobolt) producerad med metaller som återvunnits ur batteriavfall. Unikt i sammanhanget är att alla stegen i såväl återvinning som produktion skett på ett och samma ställe, Northvolt Labs i Västerås.

 

I pressmeddelandet säger Northvolts miljöchef, tillika chef för Revolt, Emma Nehrenheim att återvinningsprocessen kan ta tillvara upp till 95 % av metallerna i uttjänta batterier med en renhet i klass med jungfruligt material. Processen innebär hydrometallurgisk behandling där en vattenbaserad lösning används för isolera metallerna och separera dessa från orenheter. Processen är energisnål.

 

Revolt Ett är namnet på den återvinningsanläggning som redan planeras att uppföras i direkt anslutning till batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå och i och med genombrottet utökas nu den planerade kapaciteten till 125 000 ton per år. Anläggningen kommer att påbörjas under första kvartalet nästa år för att tas i drift 2023. Materialet som ska återvinnas kommer primärt från två källor: uttjänta elfordonsbatterier samt produktionsspill från Northvolt Ett. I tillägg till de tidigare nämnda metallerna, blir anläggningen också Europas enda anläggning som storskaligt kommer att återvinna litium. Dessutom kommer man att ta hand om koppar, aluminium och plast från batterierna som ska återvinnas och genom lokala trepartssamarbeten se till att även dessa fraktioner kommer att återvinnas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078