23948sdkhjf

Statsministerglans kring energiåtervinning

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har invigt den nya energiåtervinningsanläggningen vid kiselfabriken Elkem Salten i norra Norge.

Den nya energiåtervinningsanläggningen kommer att återvinna 28 procent av den elektriska energin som används vid norska kiseltillverkaren Elkem Salten, vilket motsvarar elförbrukningen för cirka 15 000 norska hushåll. Den är i linje med ambitionerna i Elkems klimatplan mot nettonoll till 2050.

Tillsammans med andra energiåtervinningsinstallationer som implementerats vid Elkems anläggningar bringar detta koncernens totala energiåtervinning till cirka 900 GWh per år, liknande kapaciteten i Norges största vindkraftspark.

– Elkem har som mål att vara en del av lösningen för att bekämpa klimatförändringarna – och att vara en av vinnarna i den gröna omställningen. Den nya energiåtervinningsanläggningen vid Elkem Salten, utvecklad tillsammans med våra partners i Kvitebjørn Energi och med ekonomiskt stöd från Enova, stärker ytterligare våra ansträngningar att säkerställa en miljövänlig kisel- och ferrokiselproduktion med lägsta möjliga utsläpp och lägsta möjliga resursanvändning, säger Elkems vd, Helge Aasen i ett pressmeddelande. 

Norges statsminister Jonas Gahr Støre markerade den officiella invigningen av energiåtervinningsanläggningen med ett besök på Elkem Salten och fick  en rundtur i anläggningarna av anläggningschefen Ove Sørdahl.

Energiåtervinningsanläggningen, byggd i samarbete mellan Elkem, Kvitebjørn Energi och finansieringspartnern Nordea, representerar en investering på cirka 1,2 miljarder norska kronor. Enova, den norska regeringens finansieringsorgan för energieffektiviseringar, har godkänt ett bidrag på upp till 350 miljoner norska kronor. När det delades ut var detta det tredje största branschbidraget som Enova någonsin har gett.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094