23948sdkhjf

Undersöker innovativa sätt att återvinna metaller

I framställningen av högteknologiska produkter används ofta metaller som är strategiskt viktiga för världsekonomin, men som också kan vara svåra att få tag på i framtiden. Detta material är nödvändigt för samhällets infrastruktur och därför måste det skapas en lösning för att ta tillvara på materialet.

Som det ser ut idag har högteknologiska produkter en kort livscykel. Samtidigt lyckas man inte med att tillvara på materialet.

I ett nytt samverkansprojekt mellan Svenska handelshögskolan, Miljöcentralen och VTT undersöker det hur städer kan bidra till att hitta lösningar för att återvinna kritiska material. 
Den som står bakom finansieringen av projektet är Finlands akademi.

– Återvinningen av kritiska material kan vara utmanande lokalt på stadsnivå och därför kommer vi att undersöka hur städer kan bidra till att göra det lönsamt för företag och andra aktörer och hur livscykeln på högteknologiska produkter kan förlängas, säger Anna Aminoff, biträdande professor i ämnet logistik och samhällsansvar på Hanken och en av forskarna i projektet, i en kommentar.

Projektet fokuserar på tre produktgrupper, sjukhusmateriel, smarta byggnader och konsumentartiklar.

– I Finland är det är redan nu möjligt att inkludera bättre utnyttjande av kritiska material som ett kriterium i offentliga upphandlingar, men det här måste göras då anbudsförfrågan formuleras, säger Anna i en kommentar.

Projektet syftar till att stärka den cirkulära ekonomin i städer och förlängs livscykeln på högteknologiska produkter. Detta är ett mål som EU också stöder.

Projektet kommer att ta fram kunskap som kan användas i beslutsfattandet för att uppnå dessa mål. Projektet är en del av Finland Akademis program Kritiska material i städernas cirkulära ekonomi. Projektet stöds med sammanlagt åtta miljoner euro.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Senaste klimatstatistiken från Svensk Plaståtervinning
Re-adventure till Ikeas cirkulärprojekt
Sopbilen för hushållsnära insamling
Prisas för process att återvinna textilier
Östra Göinge bäst på avfallshantering
Metso lanserar återvinningsprocess för svart batterimassa

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094