23948sdkhjf

Biokol från nordvästra Skåne snart verklighet

Förra veckan togs det första spadtaget för en ny produktionsanläggning som ska göra biokol av nordvästskåningarnas trädgårdsavfall.

Ulf Molén, vd Nordvästra Skånes Renhållnings AB, tillsammans med styrelseordförande Eva Holm och Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, planterade symboliskt en pinnek i en jordblandning med biokol. Ett träd som därmed får de bästa förutsättningarna att leva många hundratals år.

Biokolanläggningen byggs på Filborna återvinningsanläggning i Helsingborg. Där ska ris och grenar från invånarnas och stadens trädgårdar och parker uppgraderas.

 

Biokolet, med dess unika närings- och vattenhållande egenskaper, ges sedan åter till invånarna och staden i form av olika jordblandningar. På så sätt sluts kretsloppet lokalt och dessutom binder biokol koldioxid vilket gör att den inte släpps ut i atmosfären.

– Helsingborg ska vara klimatneutralt senast 2035. Därför är jag mycket glad att vi skapar lokala cirkulära flöden av material, som ger en positiv miljöpåverkan samtidigt som biokolet binder koldioxid vilket minskar vår klimatpåverkan, säger Peter Danielsson i ett pressmeddelande.

 

Biokolsanläggningen kommer att hantera ca 7000 ton trädgårdsavfall om året, vilket omvandlas till 1500 ton biokol med potential att binda drygt 3000 ton koldioxid.

Anläggningen väntas invigas sommaren 2022, och under H22 City Expo kommer NSR att bjuda in till visning. Investeringen är på knappt 50 miljoner kronor, varav en del kommer från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet. Resterande summa finansieras av överskott från NSR:s konkurrensutsatta verksamhet.

Källa: pressmeddelande

Läs mer om: NSR
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Senaste klimatstatistiken från Svensk Plaståtervinning
Re-adventure till Ikeas cirkulärprojekt
Sopbilen för hushållsnära insamling
Prisas för process att återvinna textilier
Östra Göinge bäst på avfallshantering
Metso lanserar återvinningsprocess för svart batterimassa

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125