23948sdkhjf

Robot ska öka återvinning i Gästrikland

Gästrike återvinnare satsar på modern teknik för att nå nya cirkulära flöden och en kraftigt ökad återvinning.

Av ett pressmeddelande framgår att Gästrike återvinnare inom ett par år planerar att ha en eftersorteringsanläggning på plats i Forsbacka. Det är en långsiktig investering som ska bidra till att nå nationella och regionala miljö- och klimatmål genom kraftigt ökad sortering, återvinning och återbruk och en minskning av mängden brännbart avfall och deponi. Beslutet togs i ett enigt fullmäktige under förra veckan.

- Jordens resurser är ändliga och vi måste göra allt vi kan för att mer material återvinns och återbrukas. Digitaliseringen ger oss nya möjligheter att på effektiva sätt få ut betydligt större mängder material ur sådant som annars hamnar på deponi, därför ger den här viktiga investeringen en direkt miljönytta. Jag är stolt över att Gästrike återvinnare fortsätter vara en återvinningsverksamhet i framkant, kommenterar Gästrike återvinnares ordförande Therese Metz investeringskostnaden på 37 miljoner kronor för robotanläggningen.

 

Planen är att roboten ska börja sortera byggavfall och brännbart avfall från våra återvinningscentraler. Där kan vi påverka stora mängder som gör stor skillnad för både miljö och ekonomi, berättar Johan Englund, chef marknad och kommunikation på Gästrike återvinnare.

I dagsläget handlar det för Gästrike återvinnares del om ca 10 000 ton brännbart avfall och 2000 ton bygg- och rivningsavfall från byggmarknaden per år. Men det finns ytterligare stora mängder i regionen som kan behandlas i anläggningen. Anläggningen har dessutom möjligheter att utvecklas och byggas ut för sortering av förpackningar. Det är i så fall en investering som förbundet får ta ställning till efter att beslut tagits om hur insamlingen av förpackningar ska ske enligt den nya förordningen om fastighetsnära insamling som för närvarande är ute på remiss.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Västsverige får ny fabrik för plaståtervinning
Trenden 2022: Avfallsmängderna minskar
Möjligheter och utmaningar med förpackningsåtervinning
Bygger första avskiljningsanläggningen för CO2 från avfallsförbränning
"Skräpaktier" vinnare på börsen
Fräscha upp ansiktet med utsläpp från stålindustrin

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11