23948sdkhjf

Tiptappdomen: Avfall Sverige kommenterar

Häromdagen kom den slutgiltiga domen i fallet med återvinningsappen Tiptapp och Stockholms stad.

Domen slog fast att det var fel av Stockholms stad att förbjuda appen. Nu kommenterar branschorganisationen Avfall Sverige domen.

På organisationens hemsida kan man läsa:

– Domstolen anger att användare som transporterar avfall med hjälp av Tiptapps app är skyldiga att följa samma lagstiftning som de som lämnar sitt eget avfall till återvinningscentralen. Här bör förtydligas att det gäller andra krav för de användare som agerar yrkesmässigt, det vill säga som ett led i ekonomisk verksamhet, säger Andrea Hjärne, senior miljöjurist vid Avfall Sverige. Privatpersoner som kör avfall yrkesmässigt ska följa samma regler som annan yrkesmässig verksamhet. Bland annat krävs det transporttillstånd av länsstyrelsen och upprättande av transportdokument för farligt avfall. Dessutom finns krav i annan lagstiftning för yrkesmässig trafik, som nu bör bli en fråga för Transportstyrelsen. Domstolen stänger inte dörren för tillsynsmyndighetens möjligheter att ställa krav på Tiptapp, utan landar i att ett förbud mot verksamheten är oproportionerligt.  

Samtidigt som domstolen menar att Stockholms stad gjort fel som förbjudit Tiptapps verksamhet konstaterar domstolen att det finns möjlighet att i avfallsföreskrifterna begränsa hushållens transporter av grovavfall till återvinningscentralen till det egna avfallet.  

– Det innebär att kommunen faktiskt själv kan styra om de vill öppna upp för andra aktörer att transportera avfallet, säger Andrea Hjärne.  

På hemsidan framgår det också att Avfall Sverige någon gång efter årsskiftet avser att arrangera ett webbinarium för sina medlemmar där en djupare analys av domen ska presenteras, samt vad den innebär för medlemmarna.   

 

Källa: Avfall Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125