23948sdkhjf

Plastätande insekt vann svenskt innovationspris

Norbite prisades tillsammans med 19 andra idéer och tog hem utmärkelsen som en av Sveriges bästa affärsidéer 2021 i Venture Cup. Norbites innovation baseras på en särskild insekt som kan bryta ned plast till råvaror för livsmedel och foder.

Venture Cup är tävlingen för unga entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Innovationstävlingen grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Idag stöds Venture Cup av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn.

En av årets 20 vinnare i Venture Cup är Norbite vars innovation är baserad på en kombination av en specifik insekt, Galleria mellonella, och en skalbar teknologi som gör att denna insekt kan bryta ned mer än 80 % av den vanligaste plasten som används i samhället.

I slutet av omvandlingsprocessen är plasten borta och istället ersatt med högkvalitativt protein, fett och fibrer som kan användas som livsmedel, till foder och i ekologiskt jordbruk

Norbite har grundats av Nathalie Berezina, tidigare vinnare i Venture Cup och Maxim Chapovalov. Nathalie har tidigare studerat Kemi och kemiteknik och har en fil.dr från University of Marseille i Frankrike. Hon kom på idén genom hennes egen fascination av naturen:

– Nature is always about equilibrium, the leftovers of one species are consumed by another one, and another one,… so there is no waste accumulation and no deficit creation. As humans, we are not always as efficient, for example, we are accumulating huge amounts of plastic waste. Therefore, the idea was to mimic natural approach of handling of similar materials to regain sustainability and circularity."

Nathalie som är en Venture Cup alumn, som tidigare vinnare i en av Venture Cups tävlingar, hyllar möjligheterna som det skapar för entreprenörer:

– Venture Cup is the most prestigious start-up competition in Sweden, being among the winners of IDEA 2021 gives crucial recognition and visibility, we do believe that it will also help us to attract partners, new teammates, and investors.

Nathalie arbetade tidigare med en fransk startup där hon var starkt bidragande till att det bolaget på fem år gick från 10 miljoner euro i omsättning till 500 miljoner euro. Hon har stora framtidsplaner för Norbite.

Målet är att inom 2 år kunna kunna omvandla 5.000 ton plast per år till protein, fett och fibrer och inom 5 år omvandla 60.000 ton av plastavfall.

Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094