23948sdkhjf

LCA likställer CO2-utsläpp för tre nya plagg med 170 hyrplagg

En av de stora utmaningarna med hållbarhetsarbete är mätning och utvärdering. Komplexiteten är nästan oöverblickbar, när allt från transporter till kemikalier och svinn ska sammanställas.

När kläduthyrningsföretaget Hack Your Closet nu presenterar sin första livscykelanalys har de därför tagit hjälp av Miljögiraff, ett konsultföretag som skapat en metod för att ”modellera komplexa system av miljöaspekter med trovärdig bedömning av potentiella miljöeffekter.”

 Läs också: Kappahl samarbetar med Hack Your Closet

Livscykelanalysen visar att inköp av tre nya plagg orsakar lika stor mängd koldioxidutsläpp som att hyra 170 plagg från Hack Your Closet. Konsumenten kan minska sitt koloxidavtryck för kläder med upp till 97 procent om man väljer hyrtjänsten i stället för att köpa nytt, baserat på en genomsnittlig klädkonsumtion.

– En genomsnittlig klädkonsumtion summerar till 27,5 kilo koldioxid per månad per person enligt Mistra Future Fashion, eller tre plagg per månad per person, förklarar företagets operativa chef Mikaela Larsell Ayesa.

Enligt Hack Your Closet krävs i snitt nio kilo koldioxid för att producerad ett nytt plagg. Som jämförelse innehåller en hyrlåda från Hack Your Closet fem eller sex plagg och kräver 0,8 kilo koldioxid.

I samband med livscykelbedömningen togs hänsyn till en lång rad miljöåtgärder som företaget gjort, som att inte tvätta återlämnade plagg i högre temperatur än 30 grader med miljö- och allergivänliga tvättmedel, inte hyra ut plagg som kräver kemtvätt, använder fossilfria transporter och att kartongerna delvis består av återvunnet material och återanvänds upp till sex gånger.

En annan aspekt som Hack Your Closet undersökt är hur mycket plaggen verkligen används.

– Våra kundundersökningar har visat att våra kunder använder kläderna i snitt sex gånger om de gillar plagget. säger Mikaela Larsell Ayesa.

Vissa plagg blir å andra sidan liggande oanvända hos kunden innan retur, vilket gör att Hack Your Closet räknar med ett snitt på fyra användningar per plagg.

Sedan starten har plaggen i Hack Your closets hyrgarderob cirkulerat till kunder 109 000 gånger och företagets äldsta plagg är uppe i 28 cykler.

Läs också: Hack Your Closet vill expandera 

Hack Your Closet driver prenumerationstjänst av kläder som bland annat kommer från överproduktion och second hand. Företaget, som startades 2019, etablerade nyligen ett samarbete med e-handlaren Chiquelle och Kappahl och driver verksamhet i Sverige och Frankrike.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126