23948sdkhjf

Massbalansperspektiv ökar värdet av certifierad pyrolysolja

I september erhöll Enviros återvunna pyrolysolja en ISCC-certifiering.

Detta har gjort den betydligt mer intressant som råvara för olika bränsleproducenter, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Orsaken är att certifieringen i kombination med EU:s system för massbalans gör att oljan kan kommersialiseras av bränsleproducenter som 100 procent förnybar.


– Vår olja kan därmed kraftigt förbättra producenternas möjligheter att möta reduktionskraven som bygger på beskattning utifrån andel fossil råvara, säger Thomas Sörensson, vd Enviro, i meddelandet.

Enviros pyrolysolja återvinns från uttjänta däck och har ett högt förnyelsebart, så kallat biogent, innehåll till följd av att däck till stor del består av naturgummi. Halten varierar men i snitt har däck från fordon som bilar, lastbilar och bussar, upp till 50 procent biogent innehåll. Stora däck från anläggningsmaskiner och gruvmaskiner kan ha en halt på ända upp till drygt 70 procent.

Systemet för massbalans ingår i EU:s direktiv för hållbar energi och ett uppfyllande av massbalans innebär att det totalt råder balans mellan ingående och utgående hållbara material.

Eftersom pyrolysoljan i normalfallet har ett biogent innehåll på 50 procent innebär det att cirka hälften av Enviros återvunna olja kan kommersialiseras av bränsleproducenter som 100 procent förnybar. Certifieringen från i september har också breddat användningsområdet för oljan och därmed till större intresse från potentiella kunder och förhandlingar med fler parter än tidigare.

– När fler ser de kommersiella möjligheterna med vår olja ökar antalet förfrågningar om möjliga leveranser och därmed antalet förhandlingar. Efter certifieringen sitter vi i en väldigt bra sits och känner att det är viktigare för oss att välja rätt parter och villkor för långsiktiga avtal än att det går snabbt, säger Thomas Sörensson.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.14