23948sdkhjf

Mejerijätten minskade sin plastanvändning

Arla fortsatte att minska sin plastanvändning under 2021. Bara i Sverige minskade användningen av plast med 57,5 ton i förpackningar på konsumentvarumärken som KESO, Yoggi, Arla Ko och Bregott.

– Vi jobbar varje dag med hur vi kan minska mängden plast och öka andelen förnybara och återvunna material i våra förpackningar. Att blicka tillbaka på 2021 och kunna säga att vi lyckats reducera så mycket plast i flera av våra storsäljare är jag stolt över. Och vi har flera stora projekt planerade under nästa år som kommer att ta oss vidare på vår hållbarhetsresa, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef, Arla Sverige.

Under 2021 har Arla globalt förbättrat närmare 650 miljoner förpackningar genom att ha minskat mängden material, ökat andelen återvinningsbar plast och gjort fler förpackningar återvinningsbara. Detta som en del av Arlas förpackningsstrategi med målet att 100 procent av Arlas egna varumärken ska ha förpackningar som är återvinningsbara 2025 och att jungfrulig fossil plast helt ska ha fasats ut ur Arlas förpackningar till 2030.

Följande förpackningsförbättringar har gjorts i Sverige under 2021:

KESO Cottage Cheese, Yoggi och Arla Ko Grekisk yoghurt

Under försommaren togs 6,9 miljoner engångsskedar bort från mellanmålsprodukterna KESO Cottage Cheese, Yoggi och Arla Ko Grekisk yoghurt. Samtidigt som engångsskedarna togs bort minskade Arla mängden plast i locket för KESO med ungefär 2 gram. För KESO innebar detta en plastreducering på totalt 16 ton plast per år, motsvarande siffra för Yoggi och Arla Ko Grekisk yoghurt låg på 5 ton. Totalt blev mellanmålsprodukterna 21 ton plast lättare.

Arla Ko gräddfil

I oktober byttes förpackningen ut för Arla Ko Laktosfri gräddfil 10% 3dl och för de Arla Ko gräddfil 12% 3dl bägare som säljs i delar av norra Sverige. Den tidigare plastbägaren (polystyren) med innerlock i aluminiumfolie har bytts ut till en fiberbägare med  innerlock/folie i pappersmaterial. Totalt handlar det om närmare 3,7 miljoner bägare per år, som nu tillsammans kommer använda 23 ton mindre plast.

Bregott

Plasten i Bregott 600g förpackningarna byttes under sommaren ut till en ny sorts plast, polypropen, som kan materialåtervinnas i det svenska återvinningssystemet. Den nya byttans klimatpåverkan minskade med ca 30 procent i samband med detta. Samtidigt blev det enklare för konsumenten att återvinna byttan eftersom plasten numera kan separeras från pappret. Återvinningen av den nya byttan innebär att utsläppen av växthusgaser leder till minskade utsläpp med 580 ton per år, vilket motsvarar ungefär vad 5 miljoner plastkassar ger upphov till.

Arla Köket Riven ost

I början av året fick produkterna Arla Köket Riven ost 150g en ny förpackning med mindre plast. Den nya förpackningen innebär en minskning av plast med 13,5 ton baserat på årets försäljning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172