23948sdkhjf

Nytt projekt: Cirkulär handel med återbruk i vanliga butiker

Återbruk i vanliga butiker, i skolan, förskolan och i äldreomsorgen. Det är förslaget när Bodens kommun nu satsar på ökad återanvändning och cirkularitet.

Bodens kommun vill ta ett större grepp kring återbruk. Man har anlitat den prisbelönta återbrukskonsulten Anna Bergström, som tidigare utvecklat succékonceptet ReTuna i Eskilstuna, Sveriges första shoppinggalleria med enbart återbruk i sortimentet. Syftet med satsningen är att främja en cirkulär användning av resurser, återanvända mer och minska vårt klimatavtryck.

 

Idén går kort sagt ut på att prylar, kläder, möbler och byggmaterial samlas in från bodensarna via återvinningscentralen. Varorna sorteras, fixas till och upcyclas vid behov, innan de levereras ut till olika samarbetspartners.

– Det här är helt nytt och världsunikt. På ReTuna tänkte vi att man skulle bygga fler återbruksgallerior för att få till en hållbar handel och fylla människors behov av saker utan att lämna avtryck. Men då finns ju resten av marknaden kvar, i direkt konkurrens. Här blir den vanliga handeln inkluderad i en hållbarhetsprocess som gör skillnad på riktigt, säger Anna Bergström, i ett pressmeddelande.

 

Tanken är att butiker som i vanliga fall säljer nyproducerat ska kunna beställa varor som använts förut från kommunen och få dem levererade till butiken, förutsatt att varorna visas upp. Det som inte säljs återsänds. På samma sätt kan kommunala verksamheter som skolor, förskolor, särskilda boenden och även kulturverksamhet beställa återbruk för att slippa köpa nytt.

 

Meningen är att verksamheten ska starta under hösten 2022.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078