23948sdkhjf

Inför system för att minska illegala avfallstransporter

Från den 1 februari 2022 kommer all avfallstransport till och i genom Polen att registreras i den så kallade SENT-modulen. Systemet, Electronic Transport Supervision System, infördes först 2017 för att transporter av bland annat kemikalier, bränsle och tobak skulle registreras för att säkra underlaget för skatteintäkter och minska brottsligheten i landet.

Nu kommer systemet att omfatta transporter av avfall för att förhindra illegala avfallstransporter, och aktörer som kör avfall till eller från landet kommer behöva följa de nya reglerna, skriver norska avfallsbolaget Geminor i ett pressmeddelande.

– Företag som är involverade i avfallstransporter kommer att behöva registrera varje transport via den elektroniska PUESC-plattformen från det polska finansministeriet, som kommer att implementeras i SENT-modulen som erbjuds inom PentaTAX-plattformen. Detta kommer att krävas av både avsändaren, mottagaren och transportören under hela försändelsen, säger Wojciech Oset TFS-chef för Geminor Polen.

Förutom registrering av avfallstransporten är transportören skyldig att lämna platsdata, och föraren kommer att ha ett referensnummer. Brott mot SENT-registreringen av avfallstransporter kommer att straffas, och om en transport inte redovisas korrekt i SENT, blir påföljden böter beräknat 46 procent av bruttovärdet av det transporterade godset. Om transportören inte rapporterar korrekt innan transport kan företaget dömas till böter på minst 2 200 euro, fortsätter Geminor.

– Polska myndigheter vill ha mer kontroll över avfallstransporter och skickar en signal om att de tar kampen mot miljöbrottslighet på allvar. Det här är en förordning som utöver den kommande uppgraderingen av "Waste Shipment Regulation" kommer att minska miljöbrottsligheten, men som också kommer att göra avfallshanteringen i Europa mer komplex, fortsätter Wojciech Oset.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11