23948sdkhjf

Fransk storinvestering i kemisk återvinning

Kemiföretaget Eastman investerar upp till 1 miljard dollar för att accelerera cirkulär ekonomi genom att bygga världens största anläggning för kemisk plaståtervinning i Frankrike. Nyheten presenterades förra veckan och tillkännagavs tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron.

I förra veckan tillkännagav Eastmans VD och koncernchef Mark Costa att företaget kommer investera upp till 1 miljard dollar i en material-till-material molekylär kemisk återvinningsanläggning i Frankrike. Anläggningen ska använda Eastmans förnybarhetsteknik för polyester och återvinna upp till 160 000 ton per år svåråtervunnen plast från avfallsströmmarna som för närvarande går till förbränning.

Genom investeringen kan plastavfall motsvarande 2,5 gånger den nationella fotbollsarenan Stade de Frances kunna återvinnas varje år, samtidigt som det skapas material av ny kvalitet med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Eastman var förra veckan den största investeraren vid årets "Choose France"-evenemang, som fokuserar på att locka utländska investeringar till Frankrike.

Detta multiprojekt inkluderar flera enheter vilka ska förbereda blandat plastavfall för bearbetning, en enhet för att depolymerisera avfallet till metanol och flera olika polymerlinjer för att skapa en mängd förstklassiga material för special-, förpacknings- och textilapplikationer. Eastman planerar också att etablera ett innovationscenter för molekylär kemisk återvinning som ska möjliggöra för Frankrike att ta en ledande roll i den cirkulära ekonomin.

Innovationscentret ska främja alternativa återvinningsmetoder och tillämpningar för att så långt som det är möjligt undvika förbränning av plastavfall. Anläggningen och innovationscentret förväntas vara i drift 2025, skapa sysselsättning för cirka 350 personer samt leda till ytterligare 1 500 indirekta jobb inom återvinning, energi och infrastruktur.

Genom investeringen etableras ett långsiktigt partnerskap mellan Frankrike och Eastman som bidrar till att EU når sina hållbarhetsmål vad avser minskade koldioxidutsläpp och cirkulär ekonomi, menar parterna. Frankrike har visat ett stort ledarskap genom att erkänna den avgörande rollen som kemisk återvinning kan ha och stödja investeringar i innovation, menar Eastman.

Eastmans projekt har också fått stöd från en imponerande lista av globala varumärken som delar dess engagemang för att lösa världens plastavfallsproblem och ser molekylär återvinning som ett avgörande verktyg för att uppnå cirkularitet. LVMH Beauty, Estée Lauder Companies, Clarins, Procter & Gamble, L'Oréal och Danone har undertecknat avsiktsförklaringar för fleråriga leveransavtal från Eastmans anläggning.

”Eastmans beprövade förnybarhetsteknik ger reell cirkularitet för svåråtervinningsbart plastavfall som förblir i en linjär ekonomi idag. Avfallet bryts ner i sina molekylära byggstenar och sätts sedan ihop igen för att bli material av högsta kvalitet utan att kompromissa med prestanda. Med teknikens inneboende effektivitet och de förnybara energikällor som finns tillgängliga i Frankrike, kan material produceras med upp till 80 % lägre utsläpp av växthusgaser än med traditionella metoder”, skriver Eastman.

– Att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi är en av de största utmaningarna under de kommande åren. Eastmans betydande investering i Frankrike visar vårt lands vilja att ta till sig innovativ teknik som kommer att hjälpa oss att uppnå våra ekologiska och ekonomiska ambitioner, genom att revolutionera vårt lands plaståtervinningskapacitet, säger Barbara Pompili, Frankrikes minister för ekologisk omställning.

– Frankrike har alltid legat i framkant av denna resa, och tillsammans med Eastman ger vi oss själva medel för att uppnå våra ambitiösa plaståtervinningsmål för 2025. Vi är mycket glada över att välkomna ett företag som har en 100-årig historia av innovation i global skala och mer än 30 års erfarenhet av molekylär återvinning.

Agnès Pannier-Runacher, Frankrikes Industriminister, kommenterar;

– Eastmans projekt av världsklass kommer att göra det möjligt för Frankrike att positionera sig som en europeisk ledare inom ny teknik för återvinning och återvinning av plastavfall. Denna investering är resultatet av den ambitiösa strategin för industriell återerövring, ledd av regeringen sedan 2017, vilket har gjort det möjligt för Frankrike att bli det mest attraktiva landet i Europa från 2018 och framåt för industriprojekt. Med detta projekt, som är ett viktigt steg för vår suveränitet, ger vi oss själva medel för att uppnå våra ambitioner i termer av ekologisk omställning och samtidigt skapa hållbara jobb inom tillverkning, infrastruktur och energi. Vi ser fram emot att utveckla denna relation med Eastman.

Mark Costa säger;

– Investeringen i Frankrike är ett betydande steg framåt i Eastmans strategi att accelerera en cirkulär ekonomi globalt. Eastman är stolt över att samarbeta med den franska regeringen för att aktivt bidra till Frankrikes och EU:s djärva åtaganden.

– Frankrike har visat sitt engagemang för en hållbar framtid och Eastman har satt upp liknande, ambitiösa koldioxid- och cirkulär ekonomimål. Tillkännagivandet idag har möjliggjorts tack vare stödet från president Macron, den franska regeringen och dess byrå Business France, som har arbetat med imponerande brådska för att möjliggöra och stimulera detta stora och komplexa projekt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans på lång sikt och erbjuda nödvändiga innovationer för att återvinna plastavfall och skydda vår planet för framtida generationer, säger Costa.

– Planen att bygga världens största plaståtervinningsanläggning i Frankrike är en viktig del av vår övergripande strategi för cirkulär ekonom. Dagens tillkännagivande är en viktig milstolpe mot vårt engagemang, och vi förväntar oss att uppnå ytterligare milstolpar under de kommande månaderna, inklusive avtal relaterade till att säkra det plastavfall som kommer att vara råvaruförsörjning, säkra statliga incitament och beslutet om platsen placering, avslutar han.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109