23948sdkhjf

Bättre utsortering av metaller

De har tagit fram en lösning som ska separera ut metaller. Både för att motarbeta produktionsstopp men också för att återvinna mer av metallerna.

– Med Norditeks tekniska lösning för att separera aluminium från exempelvis returträ är det nu möjligt att både undvika produktionsstopp och att återvinna mer av den energikrävande metallen. När aluminiumet, som via sopbilen hamnar hos kraftvärmeverket, eldas i pannan smälter det och rinner ner i lufthålen där det stelnar. Det gör att man tvingas stänga ner hela värmepannan och knacka loss metallen för hand. Ett sådant driftstopp kan ske flera gånger på ett år och kosta miljoner vid varje tillfälle.

Det berättar Philip Bergendahl som är marknadsansvarig på Norditek i ett meddelande.

Han förklarar att genom att addera en kraftfull virvelströmsmagnet och anpassa Norditeks flexibla anläggning efter materialflödet ska inkommande material kunna separeras och återvinnas mer effektivt. Tekniken ska möjliggöra återvinning hela vägen ner till de minsta partiklarna av icke-magnetisk metall som aluminium.

– Det skapar stora möjligheter att spara pengar samtidigt som vi hanterar avfallet cirkulärt, fortsätter han meddelandet och förklarar vidare.

Den mängd aluminium som är möjlig att återvinna utgör en väsentlig påverkan på återvinningsgraden av aluminium i Sverige. Återvinningen ska spara 95 procent av den energi som annars behövs för att skapa nytt aluminium.

Men det handlar inte bara om aluminium. Det kan exempelvis även vara mässing och andra metaller från byggavfall.

– Fördelen med Norditeks flexbila anläggning är att den enkelt anpassas efter nya materialflöden. Om nästa avfallslass som kommer in innehåller en annan metall, plast eller materialstorlek så kan den modulära anläggningen enkelt anpassas, byggas ut och optimeras för det nya flödet, avslutar Philip Bergendahl meddelandet.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083