23948sdkhjf

Avfall Sverige: Välkommen handlingsplan, men få nyheter

Att regeringen tar ett samlat grepp om plastfrågan är lovande, men det behövs vassare krav på producenterna, menar Avfall Sverige.

Det är på sin hemsida som organisationen kommenterar handlingsplanen för plast som utgör en del i regeringens strategi för cirkulär ekonomi som lanserades 2020.

– Avfall Sverige välkomnar handlingsplanen, den är en bra början. Men Annika Strandhäll konstaterade själv vid pressträffen att den globala produktionen av plast idag är 25 gånger så stor som 1960, och enligt beräkningarna kommer den att fördubblas de närmaste 20 åren. Då måste det till kraftfullare åtgärder än att fokusera på förpackningar och bättre återvinning. Det kommer att krävas tuffare tag mot producenterna och en global samsyn för att dra åt kranen och minska plastflödet. Vi hoppas att FN-mötet i nästa vecka kan spika en gemensam standard för plast, det kan bli ett steg framåt i detta viktiga arbete, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige, på hemsidan och fortsätter:

– Avfall Sverige har länge arbetat för en mer hållbar plastanvändning, både när det gäller design och kvotplikt, giftfrihet och återvinning. Vi hade önskat se fler konkreta åtgärder för att komma vidare i dessa frågor. Det finns många goda och radikala förslag att hämta från Indien, Tyskland, Frankrike och flera afrikanska länder. En handlingsplan för plast är därför bra, men ska vi ligga längst fram och bli fossilfria 2045 krävs ytterligare krafttag och snabba åtgärder.

Källa: Avfall Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098