23948sdkhjf

Avtal om plastföroreningar: Ikem välkomnar

FN:s miljöförsamling Unea enades i går om att initiera förhandlingar om ett globalt avtal mot plastföroreningar.

Plastbranschen har länge varit pådrivande för ett sådant globalt avtal och välkomnar nu beslutet:

− Den europeiska plastbranschen leder arbetet för en cirkulär och hållbar användning av plast och vi accepterar inte läckage till miljön. Uneas beslut är därför ett stort och viktigt steg mot en framtid utan plastskräp. Det är också välkommet att man i beslutet framhåller att plasterna är viktiga för samhället, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor hos Ikem i ett pressmeddelande.

Beslutet omfattar plastens hela livscykel och innebär att det nu finns en ram för kommande förhandlingar. Det globala avtalet kan komma att innehålla gemensamma mål och åtgärder för hållbar produktion och konsumtion, ökad återanvändning och återvinning som främjar en cirkulär och resurseffektiv ekonomi. Det globala avtalet kan stödja framtagandet av nationella handlingsplaner för plast. Förhandlingarna förväntas inledas i höst och ska vara klara till 2024.

− Utvecklingen av ett globalt avtal mot plastföroreningar som ska skapa en cirkulär ekonomi kräver samarbete mellan regeringar, den privata sektorn, civilsamhället och akademin. Plastbranschen ser nu fram emot att fortsätta vårt aktiva deltagande och bidrag till nästa fas i förhandlingarna, avslutar  Lena Lundberg.

 

Källa: Ikem

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095