23948sdkhjf

Hållbar mineralutvinning och återvinning på schemat

Luleå tekniska universitet startar en ny kandidatutbildning med hållbarhetsinriktning.

Kandidatprogrammet startar till hösten och handlar om hållbar mineralutvinning. Det ska ge studenterna verktyg och metoder för att se till att vi har hållbar tillgång till alla de metaller som behövs för den gröna omställningen. Det kan exempelvis vara litium till batterier och koppar till mobiltelefoner.

Hesham Ahmed är biträdande professor i processmetallurgi vid Luleå tekniska universitet. Han berättar för oss vilket program om de hittills haft som innehåller flest studier om mineralutvinning.

– Det är programmet civilingenjör hållbar process- och kemiteknik med inriktning mineralteknik och metallurgi. Detta program har dock några kärnskillnader med det nya programmet, vetenskapligt och tekniskt, berättar han för oss.

Han beskriver kandidaten:

– Den täcker hela värdekedjan inklusive prospektering, gruvdrift, utvinning och till och med återvinning med tanke på viktiga aspekter som miljöekonomiska aspekter.

– Det är en projektinriktad utbildning och ges i nära samarbete med de ledande företagen inom området som ger en unik möjlighet att samarbeta och bekanta sig med branschen.

– Utbildningen ges på engelska vilket gör det möjligt att attrahera internationella studenter. Att ha ett klassrum där nordiska studenter och studenter från utlandet sitter tillsammans kommer att skapa en spännande miljö för att lära sig och diskutera gruvrelaterade globalt intressanta frågor. Våra doktorander kommer att ha potential att arbeta i Sverige såväl som internationellt.

Och intresset har redan visat sig.

– Just nu har 8 internationella studenter gjort MRE-programmet som förstahandsval, 51 totalt och ansökan för svenska studenter har inte öppnat ännu, berättar Hesham Ahmed.

Det finns dessutom en anledning till att de gjort programmet till en kandidat och inte en gren av civilingenjörsutbildningen.

– Vi vill rekrytera internationella studenter och även ge examen som fungerar internationellt så 3 plus 2. Dessutom ger det här alternativet våra doktorander frihet att välja mellan fem olika internationella masterprogram: Exploration geoscience, Environmental geoscience, gruvdrift, utvinning och återvinning och Resource governance.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111