23948sdkhjf

Upphandlingar ska bli mer cirkulära

Summan av de offentliga upphandlingarna överstiger 800 miljarder kronor varje år. Nu har Upphandlingsmyndigheten fått i uppdrag att utveckla och stärka offentliga upphandlingar så att de i större utsträckning leder till en cirkulär ekonomi.

Tidigare i år meddelade regeringen att inriktningen på fossilfri och cirkulär offentlig upphandling skulle stärkas. Den säger att Upphandlingsmyndigheten på så vis kan bidra till att än mer ställa om till en cirkulär ekonomi. Myndigheten ska bland annat ta fram teknikneutrala kriterier för fossil- och giftfria samt cirkulära produkter och tjänster. För att kunna göra detta får den 15 miljoner kronor i ökat anslag under 2022.

– Upphandlingsmyndigheten har en central roll i den gröna omställningen genom att vägleda kommuner, regioner, företag och andra aktörer mer konkret i upphandlingen. Det är glädjande att den här långsiktiga satsningen kommer till stånd för att stärka myndighetens viktiga arbete, säger civilminister Ida Karkiainen, i en kommentar.

Till en början ska arbetet framförallt koncentrera sig på de mest prioriterade material- och produktströmmarna. En del av Upphandlingsmyndighetens uppdrag är att stegvis skärpa kriterierna för upphandling vilket ska leda till nollutsläpp från tunga vägtransporter och arbetsmaskiner. Den ska även ta fram en vägledning som gör det lättare för upphandlingar som leder till elektrifiering av arbetsmaskiner och transporter. 

– Vi är en liten myndighet med ett stort och samhällsviktigt uppdrag, budgetsatsningen är därför mycket välkommen. Målgruppen är bred och satsningen är viktig eftersom den kan hjälpa många att bidra till klimatomställningen och att utveckla cirkulära lösningar, säger Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Inger Ek, i en presskommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094