23948sdkhjf

Ministerbesök hos Renewcell

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson besökte under gårdagen textilåtervinningsbolaget Renewcells anläggning i Ortviken, Sundsvall.

Renewcell ser ett starkt intresse från modeindustrin för sin till 100 procent återvunna produkt Circulose, och beslutade nyligen att dubbla sin produktionskapacitet i Ortviken till 120 000 ton per år, vilket är ungefär lika mycket som den årliga textilkonsumtionen i Sverige.

Renewcell grundades av forskare på KTH och baseras på en patenterad process för att återvinna cellullosabaserat textilavfall som bomull till ett högkvalitativt nytt material kallat Circulose, designat för att möta hållbarhetsutmaningen inom modeindustrin.

Renewcells process bygger på traditionell pappers- och massateknologi och när beslutet om etableringsort för en ny fabrik skulle fattas, föll valet naturligt på SCA:s industriområde i Ortviken i Sundsvall. Där finns mycket på plats i form av infrastruktur, logistiklösningar och inte minst tillgång till fossilfri energi. I juli 2021 beviljades Renewcell miljötillstånd för den nya textilåtervinningsanläggningen i Ortviken och bolaget räknar med fortsatt bra samarbete med myndigheterna för att kunna utöka produktionskapaciteten.

- Den gröna och digitala omställningen i svensk industri går snabbt. Samtidigt som jobb försvinner växer nya fram. Renewcell och etableringen på SCA:s industriområde i Sundsvall är ett utmärkt exempel. Här skapas nya jobb samtidigt som det stärker Sverige och driver den gröna och digitala omställningen, säger Karl-Petter Thorwaldsson, Sveriges näringsminister, i ett pressmeddelande.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079