23948sdkhjf

Först i världen med biobränsle i glasugnen

Pilkington är först i världen med att elda sin ugn med 100 procent biobränsle, som en del av ett industriellt projekt, för att hitta hållbara alternativ till naturgas.

Pilkington, som är en del av NSG Group, satar nu på att minska koldioxidutsläppen vid sin glastillverkning genom att delta i ett projekt på 7,1 miljoner pund. Ett hållbart biobränsle tillverkat av organiskt avfallsmaterial användes för att elda glasugnen helt och hållet under 4 dagar vilket resulterade i cirka 15000 m² glas med det lägsta koldioxidavtrycket, som någonsin tillverkats. Bränslet avger cirka 80 procent mindre CO2 än naturgas, som traditionellt används.

-Vårt första försök som är det första någonsin i världen, visar att biobränsle är ett realistiskt koldioxidsnålt alternativ till naturgas, vilket kommer att göra det möjligt för tillverkare att minska tusentals ton CO2 från sin produktion långt innan koldioxidfria alternativ finns mer lättillgängliga för industrin, säger Neil Syder, vd för Pilkington UK i en kommentar.

Och det är en rejält energikrävande och varm process. I en floatglasugn pumpas brinnande gas in i en 20 meter lång kammare för att värma upp den till 1600 °C, vilket gör att råmaterialet (inkl. sand och återvunnet glas), smälter till en konsistens av sirap. Glasmassan flyter sedan ut på ett bad av smält tenn, då glaset blir helt plant, innan det kyls ner.

- En avsevärd mängd arbete återstår innan vätgas och elektricitet blir genomförbara alternativ till naturgas för glastillverkare och då är biobränsle ett viktigt bränsle under övergångsfasen, säger Neil Syder.

-Det var fantastiskt att se en teknik som demonstrerades på en containerugn för att användas på en floatglaslinje bara ett år senare. Biobränsle representerar en verklig kortsiktig möjlighet för den brittiska glasindustrin att leda vägen inom hållbarhet bland energiintensiva industrier och skapa vägar till potentiella långsiktiga möjligheter för den globala sektorn. Detta försök är ytterligare ett bra exempel på vad som kan uppnås när industrin, den akademiska världen samt offentliga partners arbetar tillsammans för att ta itu med framtidens stora utmaningar och möjligheter, säger Aston Fuller, vd för Glass Futures, industriforsknings- och teknikorganisationen som leder projektet.  

Fakta
Projektet leds av industriforsknings- och teknikorganisationen Glass Futures som arbetar under Department for Business, Energy and Industrial Strategy’s Energy Innovation Programme. Det syftar till att påvisa att ugnen kan köras säkert vid full produktion på koldioxidsnålt bränsle utan att produktkvaliteten påverkas.
År 2022 är det 70 år sedan Sir Alastair Pilkington utvecklade floatglasprocessen i St Helens. FN har utnämnt 2022 till International Year of Glass för att uppmärksamma glaset i dåtid, nutid och framtid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078