23948sdkhjf

NCC bygger second hand

Att återanvända byggmaterial blir alltmer hett för bygg- och fastighet. NCC är med i ett forskningsprojekt där bland annat betong återbrukas i nya hus. 

Genom innovationsprojektet ”Återhus - att bygga hus av hus”, som initierats av NCC, designföretaget Codesign och forskningsinstitutet Rise, ska återbruk av tunga byggnadsdelar möjliggöras, skriver Dagens Industri. 

Projektet utvecklar processer och metoder för kvalitetssäkring och demontering för att möjliggöra återbruk och en uppskalning, allt för att minska utsläppen inom byggbranschen. 

I dag återbrukas eller återvinns endast 20-30 procent av byggmaterial i samband med rivning av hus, enligt Ellen MacArthur Foundation.

Enligt samma källa kan koldioxidutsläppen minska med upp till 70 procent om materialen återbrukas eller återvinns istället för att använda nya. 

Det är inte längre frågan om det kommer att ske, utan hur. Samtidigt så finns det många utmaningar i hur det ska göras i praktiken, därför är det här projektet så viktigt, säger Fredrik Gränne, teknologie doktor i byggnadsteknik på NCC, till Dagens Industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065