23948sdkhjf

Kompetenslyft för klimatet

Regeringen ger Vinnova i uppdrag att utforma satsningen Klimatkompetenslyftet.

Under våren ska man lämna förslag som riktar sig mot de kompetensområden som är viktiga för klimatomställningen. Regeringens ambition är att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen genom att driva på den gröna industriella revolutionen och skapa nya jobb i hela landet.

För att fler ska kunna ta del av de arbetstillfällen som växer fram föreslår regeringen nu ett särskilt Klimatkompetenslyft, en satsning på 100 miljoner kronor för 2022.

– Samtidigt som klimatomställningen skapar tusentals nya jobb i Sverige råder det brist på personal med rätt kompetens och utbildning. Vi behöver därför säkerställa att fler kan ta de nya jobben och stärka den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det kan handla om vidareutbildning av tekniker, servicepersonal och ingenjörer till de nya batterifabrikerna i Skellefteå och Göteborg, till de nya vätgasanläggningarna i Kiruna och Malmbergen, och till Europas största anläggning för plaståtervinning i Motala till exempel, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Vinnova får i uppdrag att ta fram ett förslag på hur kompetenslyftet ska utformas och ska lämna ett underlag till regeringen senast den 30 maj 2022. Till hösten förväntas de första kunna utbildas inom ramen för satsningen. Vinnova ska lämna förslag på exempelvis vilka utbildningar som ska anses vara stödberättigade, hur medel ska fördelas och vilken myndighet som ska ansvara för administrationen. Utifrån Vinnovas underlag kommer regeringen sedan att ge lämplig myndighet ett uppdrag för att möjliggöra utbetalningar till utbildningsinsatser.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062