23948sdkhjf

Tvingande pantsystem nästa år

Förordning (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar förändras från och med nästa år. Då börjar förordningen också gälla alla saft- och juicedrycker.

I den nya förordningen står det:

”Den som yrkesmässigt tappar dryck i plastflaska eller metallburk eller yrkesmässigt till Sverige för in dryck i plastflaska eller metallburk ska se till att flaskan eller burken ingår i ett godkänt retursystem, om flaskan eller burken är avsedd för den svenska marknaden.”

Enda undantaget är mejeridrycker som får respit från kravet på pantsystem fram till 2029. Men 2029 ska även mejeridrycker i plastflaskor och metallburkar gå att panta. Mejeridrycker kan dock frivilligt anslutas till pantsystemet innan dess om dessa är fyllda på metallburk, dock inte plastflaska. Sverige inför denna förändring i förordningen (2005:220) som en tolkning av EU-direktivet Single Use Plastics.

I Sverige är det Returpack som hanterar retursystemet för flaskor och burkar. Redan idag har många företag frivilligt anslutit saft- och juiceflaskor till pantsystemet. Returpack kommer under hösten att kontakta de producenter som har frivilliga avtal för övergång till förordningsstyrda avtal. De frivilliga anslutningsavtalen för saft och juice kommer att upphävas vid årsskiftet, meddelar Returpack på sin hemsida.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Ny plaståtervinnare bildas
CO2-infångning från avfallsförbränning för elektrobränsle
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.141