23948sdkhjf

Kemiskt återvunnen plast som ny

Initiativen för att sätta plast i cirkulation tar sig många uttryck just nu. Varumärkesägare vill visa att man tillmötesgår både politikers och konsumenters önskemål om hållbara förpackningar. Ett sådant exempel är ett samarbete mellan fyra stora tunga aktörer.

De fyra är dagligvarukedjan Tesco, livsmedelsvarumärket Heinz Beanz, förpackningsföretaget Berry Global och plastproducenten Sabic. Av mjukplast som samlas in från konsumenterna i Tescos affärer, bestående av använda flexibla förpackningar för andra dagligvaruprodukter, producerar Sabic ny PP-plast som Berry Global använder för att tillverka nya plasttråg för Heinz Beanz.

Att detta är möjligt – då det inte normalt inte går att använda återvunna plastförpackningar till nya – beror på Sabics metod att genom kemisk-termisk återvinning omvandla gammal plast till ny plast, lika ren och funktionell som ny plast. Sabic kallar sitt koncept Truecircle, vilket är ett sortiment av plaster, tillverkade av olja, s k Tacoil, återvunnen genom en pyrolysprocess.

De nya förpackningarna för Heinz Beanz består till 39 procent av återvunnen plast och detta räknas ut med hjälp av massbalansprincipen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.078