23948sdkhjf

Återbruk växer inom bygg

I ett seminarium under sommaren visade White Arkitekter upp både exempel och utvecklingsprojekt kring återbruk. En ny datorstödd metod ska ge upp till 70 procent återbruk vid stora renoveringsprojekt.

Det exempel som redovisades vid seminariet var SMHIs huvudkontor i Norrköping, som renoverades under åren 2019-2022.

– SMHI arbetar med tjänster inom miljöområdet, konstaterade Britt Nordberg, projektledare vid SMHI. Våra medarbetare var i samband med renoveringen väldigt medvetna om att det skulle ge fel signaler om vi slösade med material eller byggde om i onödan.

Vid renoveringen delades alla möbler upp i tre kategorier: Okej att användas i befintligt skick, okej att använda efter uppgradering samt möbler som inte kunde användas vid SMHI med som kunde avyttras till medarbetare eller välgörenhet.

– Målet var att kunna återbruka hälften av alla möbler, berättade Britt Nordberg. Det var samtidigt ett önskemål från personalen att det skulle synas att möblerna var återbrukade.

White passade vid seminariet också på att presentera sitt eget verktyg och egna tjänster för återbruk som baseras på 3D-scanning och modellering av byggnader före renovering. Systemet kallas White Recapture, och möjliggör byggandet av digitala kopior av de byggnader man vill renovera.

Eftersom informationen är digital är det även möjligt att föra kunskapen vidare genom de olika stegen av projektet och tillgängliggöra informationen för alla som arbetar med modellen under projektets gång. White arbetar även med att upprätthålla digitala kopior av fastigheter vilket innebär att man kan hjälpa fastighetsägare genom att kontinuerligt hålla den digitala modellen uppdaterad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141