23948sdkhjf

Unikt avtal renar avfall från tungmetaller

En ny typ av verifikat har undertecknats mellan Söderenergi och Telge Återvinning. Avtalet gör avfallet spårbart. 

Söderenergi omvandlar returträ från Telge Återvinning till värme och el. I processen avskiljs också tungmetaller, vilket bidrar till avgiftning. Andra fördelar är att minskade koldioxidutsläpp och återvändning av metall.

– Vi är mycket glada över att vi blir först i Sverige med detta verifikat. Nu får vi svart på vitt vilken nytta vi gör när vi lämnar vårt avfall, säger Vesa Hiltula, vd för Telge Återvinning i ett pressmeddelande.

Det nya verifikatet som överlämnas från Söderenergi till Telge Återvinning, tidigt nästa år, innehåller specifika data om dessa nyttor. Bland annat kommer 356 kilo tungmetaller, som krom, kadmium, bly, kvicksilver och arsenik, att tas ur kretsloppet 2022.

Jan Steinle, bränslechef på Söderenergi tror att metoden är här för att stanna.

– Vi tar prover och utför analys på alla våra leveranser. När vi kopplar ihop dessa data med våra anläggningars prestanda kan vi erbjuda ett verifikat till Telge Återvinning som konkret visar nyttorna vi åstadkommer i vårt samarbete. Det är något som vi ser att framtidens återvinningsföretag efterfrågar, och även deras kunder. Vi tror och hoppas att detta kommer att bli standard i framtiden.

Källa: Pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156