23948sdkhjf

30 MSEK i utvecklingsstöd

EU har beviljat VTT och universitetet för östra Finland, 2,7 miljoner euro (motsvarande 30 MSEK) i finansiering för att stödja utvecklingen av mekanisk återvinning av plast och den cirkulära ekonomin. 

Det så kallade Primus-projektet startade i maj 2022 och har till uppgift att analysera och tekniskt utveckla en teknik för att behandla plastavfall för användning i utmanande applikationer inom fordonsindustrin och hushållsapparater. 

Projektet fokuserar på mekanisk återvinning och syftar till att förbättra återvinningsmöjligheterna för industriell plast och hitta lämpliga användningsområden för återvunnen plast. 

- Om vi verkligen vill ersätta jungfruliga fossila råvaror i en större skala måste återvunnen plast användas på andra ställen än blomkrukor eller hinkar, säger Anna Tenhunen-Lunkka, seniorforskare och projektledare vid det tekniska forskningscentret VTT. 

Målsättningen är att i slutet av projektet ha flera validerade produkter som kan användas för att stabilisera flödet av återvunnet material på marknaden. De prototyper projektet arbetar med är en instrumentbräda till en bil, ett kylsystem och dess fästelement, ett kylskåp som visar lämpligheten av återvunnen plast i applikationer i kontakt med livsmedel, samt en dörr till en tvättmaskin där tätningarna återvinns till nya tätningar, uppger Tenhunen-Lunkka. 

I projektet har VTT ansvar för att mekaniskt återvinna och hantera materialens nedbrytning universitetet i Östra Finland övervakar och analyserar materialen med masspektrometri. 

Källa: Good News from Finland.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078