23948sdkhjf

Fler plastförordningar på ingång

Åsa Stenmarck, nationell plastsamordnare på Naturvårdsverket, pratade om plastlagstiftningar och den generella plastsamordningen, vid invigningen av Polymertekniska institutet i förra veckan. 

Vi har en hel del lagstiftning i Sverige kopplat till plast. Framförallt mycket producentansvar. Vid sitt anförande räknade Åsa Stenmarck bland annat upp en rad lagstiftningar som funnits med oss under många år. Hon lyfte även fram ett nytt förpackningsdirektiv som gäller sedan i somras.  

- Det kommer även ett nytt produktlagstiftningspaket som snart kommer från EU. Innehållet i detta kommer vara av sådan karaktär att ni/de som designar produkter kommer behöva fundera mycket mer på; hur miljövänlig er produkt är och hur den ska kunna göras än bättre? Ni kommer att få helt andra krav att leva upp till än idag, sa Stenmarck. 

1 januari 2024 kommer en ny förordning gällande “engångs take away” som matlådor och lock, som innebär att de som säljer mat i dessa även måste kunna erbjuda sina kunder ett flergångsalternativ.  

- Det finns även en relativt ny lagstiftning på gång om nedskräpningsavgifter, som seglat lite under radarn sedan den började gälla. Den berör muggar, lådor, sugrör och fimpar bland annat. Den 1 januari 2023 träder den första delen av denna i kraft och avser en årsavgift. Den andra delen införs den 1 januari 2024 och avser en produktavgift, sa hon. 

Avslutningsvis sa hon att EU-kommissionen i november 2023 publicerar en policy kring biobaserad och bionedbrytbar plast.  

-Vi har många spännande projekt framför oss. Ett bland dessa handlar om att undersöka hur långt man skulle kunna komma med att lägga skatt på råvara, och vad händer om vi beskattar plasten?    

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078