23948sdkhjf

Projekt ska minska träavfall med 40 procent

Ett projekt för att reducera träavfall på byggplatserna med 40 procent har nu fått 6,5 miljoner NOK av Norges forskningsråd.

Ett innovationsprojekt har nu fått medel av Norges forskningsråd på 6,5 miljoner NOK för att genomföra ett forskningsprojekt som satsar på att reducera träavfall på byggplatserna med 40 procent. Forskningsgruppen består av representanter av alla de organisationer som involveras i tidiga faser. 

– Även om trä är en förnyelsebar resurs är tillgången begränsad och bör användas till så högkvalitativa produkter som möjligt. All form av spill medför en ökad resursanvändning, transport, förädling och kassering, vilket ger ökade kostnader och klimatgasutsläpp samt ökad press på den biologiska mångfalden. Därför ser vi verkligen fram emot detta forskningssamarbete som kommer att ge oss mycket insikter och kunskap om byggprojektens tidiga skeden, säger Per Olsson, hållbarhetschef på LINK Arkitektur.

Huvudmålet med projektet är att reducera andelen träavfall från byggplatserna med 40 procent jämfört med dagens nivå. Utöver det har det satts en rad delmål som handlar om att identifiera orsakerna till träavfallet och vad som kan göras för att förbättra materialeffektiviteten. 

Tio samarbetspartners står bakom innovationsprojektet: Ø.M. Fjeld (entreprenör), Multiconsult (rådgivare), LINK Arkitektur (arkitekter), Optimera (distributör- och logistikleverantör), Omtre (återbruksaktör) och Statsbygg, Kongsvinger och Sør-Odal kommuner (beställare) samt forsknings- och innovationspartnerna (Klosser Innovasjon, OsloMet och SINTEF).

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112