23948sdkhjf

Pilotbyggnad klar i återbyggprojekt

En gammal bilförsäljningshall har fått nytt liv i ett återbyggprojekt.

Det rör sig om den gamla Biliahallen som stod färdig 1973. Den har nu fått nytt liv i nya Hållbarhetshuset i Haga Norra, Stockholm. Mellan 60 och 70 % av den nya byggnadens volym inklusive alla bjälklagselement utgörs av återbrukat material. I augusti i år flyttade man in och nu är byggnaden i fullt bruk. Både den gamla och den nya byggnaden tillhör samma fastighet som ägs av Fabege. De senare ingår i konsortiet för samverkansprojektet "Återhus - att bygga hus av hus".

Projektet utvecklar processer och standardiserade metoder för demontering och återbruk av tunga byggnadsdelar. Målet är att minska mängden avfall, uttag av naturresurser, samt CO2-utsläpp inom bygg- och fastighetsbranschen. I projektet ingår fyra pilotbyggnader där innovationer testas i praktiken. Dessa ägs av Fabege, Vasakronan och NCC. Hållbarhetshuset är den första piloten som nu alltså står färdigbyggd.

Hållbarhetshuset är ett tillfälligt platskontor och showroom där hela processen för återbruk av tunga stomdelar har testats. Det handlar om inventering, kvalitetssäkring, projektering med återbrukat material, tillstånd samt demontering, montering och användning. Stora delar av Biliahallen som låg inom samma kvarter demonterades istället för att rivas och material och stomdelar i form av HDF-bjälklag byggdes in i den nya byggnaden.

 

Om ”Återhus - att bygga hus av hus”:

I konsortiet ingår NCC, RISE, Stockholm stad, Vasakronan, Fabege, Atrium Ljungberg, Contiga, Zengun, Anthesis, Svensk Betong, Ramboll, NREP, Codesign och KTH. Projektet har fått bidrag från Vinnova Utmaningsdriven Innovation steg 1 och 2 samt Energimyndigheten genom plattformen Re:Source.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Bättre sortering nära bostaden
Byggkedjan först med återvunnen träregel
Digital vägledning minskar risk att farliga ämnen återvinns
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Ny vd till Svenska Retursystem
Nya planer för gamla däck
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094