23948sdkhjf

Först ut med fastsatta korkar på PET-flaskor

Flera stora dryckestillverkare lanserar nu fastsatta korkar som sitter kvar på flaskan efter att den har öppnats. I Sverige är Coca-Cola först med att på bred front lansera tjudrade korkar på PET-flaskor.

Övergången till tjudrade korkar sker successivt med start i oktober i år och gäller samtliga PET-flaskor i sortimentet. Bytet kommer att ta tid men senast under 2023 ska samtliga drycker på PET-flaska från Coca-Cola ha tjudrade korkar. Först ut blir varumärkena Fanta, Coca-Cola, Sprite och bonaqua.

– Detta är en liten förändring som vi hoppas ska ha en positiv inverkan på miljön. Vi har redan övergått till att använda 100 procent återvunnen plast i våra PET-flaskor. De nya korkarna är nästa steg under vår strategi World Without Waste, och en viktig del av en större förändringsresa där vi på sikt hoppas uppnå vår vision om en skräpfri värld, säger Charlotte Kalin, hållbarhetsansvarig på The Coca-Cola Company i Sverige.

Bakgrunden till tjudrade korkar är EU:s engångsplastdirektiv som träder i kraft den 3 juli 2024. Den pågående debatten om plastskräp som förorenar naturen triggar varumärkesägare att redan innan direktivet träder i kraft genomföra förändringen på sina produkter. Coca-Cola genomför bytet som en del av sin strategi World Without Waste.

Syftet utöver att förhindra nedskräpning är att korkarna i högre utsträckning än idag ska tas om hand för återvinning. Korkar såväl som flaskor från Coca-Cola i Sverige är 100 procent återvinningsbara.

– Vi är glada över att vi gemensamt inom EU arbetar för att minska nedskräpning av natur och hav. Att minska plastavfallet är avgörande om vi ska kunna uppfylla våra miljömål och gå över till en mer cirkulär ekonomi. Att Coca-Cola i Sverige redan nu ställer om för att öka insamlingen och återvinningen av deras förpackningar ser vi som väldigt positivt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.109