23948sdkhjf

Vinnova-miljoner för bygge med bättre begagnat

Archus är en av aktörerna som ingår i ett forskningsprojekt, ”Bygg med bättre begagnat” som blivit beviljat ett bidrag på fyra miljoner kronor.

”Bygg med bättre begagnat” ska öka mängden byggprodukter som återbrukas.

Emausskolan i Västerås ska byggas ut för att rymma upp till 750 elever och den befintliga byggnaden ska moderniseras samt få en fullstor idrottshall. I samband med ombyggnaden deltar Emausskolan i projektet ”Bygg med bättre begagnat”, ett forskningsprojekt koordinerat av RISE, som ska hålla på fram till den 31 december 2024.

Det övergripande målet med projektet är att bidra till en mer hållbar resursanvändning och cirkulär ekonomi genom att öka mängden byggprodukter som återbrukas från gamla byggnader. Genom fallstudien i Emausskolan ska projektet bl a ta fram kvalitetskriterier för återbrukade produkter och utforska möjligheten till certifiering av både produkter, personer och aktörer.  

Archus är ansvarig arkitekt för Emmausskolan och arbetar redan idag med återbruk i projektet. Bland annat kommer tegel från de gamla fasaderna att återanvändas samt mycket utav befintlig inredning såsom wc-stolar, stommar, kapprumsinredning och akustikpanel från andra byggnader. Förutom återbruk arbetar man brett kring hållbarhet och använder bland annat trästomme i nybyggnadsdelen för skolan och idrottshallen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078