23948sdkhjf

Återvinningsprojekt kring kaffepåsar

Kaffeproducenten Zoégas har tillsammans med kaffeleverantören Beans in Cup och producentansvarsorganisationen TMR dragit igång ett pilotprojekt som innebär att kaffepåsar ur sortimentet Zoégas Professional samlas in för att återvinnas till nya plastprodukter.

– Hållbar återvinning genomsyrar vår verksamhet och det innebär att arbeta utifrån ett cirkulärt flöde i stället för ett linjärt. I det här testet har vi börjat småskaligt men vår förhoppning är att kunna utvidga projektet till att så småningom omfatta alla våra förpackningar, säger Sofia Anderhall, marknadschef på Zoégas Professional i ett pressmeddelande.

Sedan april i år har kaffeleverantören Beans in Cup samlat in uttjänta mjukplastförpackningar som använts till kaffemaskiner hos kontorskunder. Insamlingen har skett vid varje servicetillfälle för kaffemaskinerna.

De insamlade förpackningarna har sedan hämtats upp av producentansvarsorganisationen TMR och transporterats vidare till Omni Polymers nya återvinningsanläggning i Ängelholm. I anläggningen omvandlas källsorterade plastförpackningar till ett högkvalitativt granulat som sedan blir nya plastprodukter.

– Anläggningen använder en helt ny teknik för att kunna återvinna komplexa och flexibla plaster, som i dagsläget inte går till materialåtervinning. Detta avfallsmaterial har tidigare förbränts, men nu har vi upparbetat en process som gör att vi kan tillverka granulat som kan användas till nya plastprodukter, säger Peter Mellgren, vd TMR.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095