23948sdkhjf

Nytt liv för tusentals möbler

Sedan i våras har den som besöker återvinningscentraler i Malmö eller Helsingborg kunnat lämna möbler från Ikea istället för att slänga dessa.

Möblerna tas om hand av möbeljätten och säljs sedan vidare till nya ägare i Cirkulärbutiken på varuhusen i Malmö och Helsingborg.  

 

Sedan starten har drygt 4000 möbler tagits om hand och sålts vidare. I Helsingborg är siffran 1600 möbler och i Malmö 2500. Majoriteten av möblerna som tas om hand har sålts inom 24 timmar efter att de satts ut i varuhusets Cirkulärbutik. I Malmö görs samarbetet tillsammans med Sysav på återvinningsstationen i Norra hamnen och i Helsingborg med NSR på Filbornaanläggningen.

 

 Av det som tagits om hand är nästan 20 procent vardagsrumsförvaring. Andra stora grupper är produkter till sovrum eller matrum. Allra störst var inflödet under semesterperioden när många var lediga och passade på att rensa ut hemma, eller hade vägarna förbi återvinningscentralen av andra anledningar. Sedan flera år tillbaka har kunder haft möjlighet att sälja tillbaka möbler till Ikea, via en värderingstjänst på Ikeas hemsida. Men, försöken i Helsingborg och Malmö visar att kunderna verkar uppskatta smidigheten i att kunna lämna möbler när de ändå besöker återvinningscentralen även om de då inte får betalt.  

 

Samarbetena med Sysav och NSR är ett test för att Ikea ska lära sig mer om hur fler möbler kan räddas och säljas en andra gång i Cirkulärbutikerna på varuhusen. Insamlingarna pågår till och med sista december 2022 i Malmö och 31 januari i Helsingborg och testerna ska sedan utvärderas för att se hur det kan tas vidare eller anpassas för ännu bättre resultat. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11